1. 4. 2007 (apríl)

Občanské sdružení Šumava 21 založilo dceřinou společnost Parkservis Šumava 21, jejímž cílem je napomáhat svojí činností využívat a spravovat majetek NPŠ i provádět na něm, s ním a v něm další aktivity v souladu s programem NPŠ.

Návrh smlouvy mezi Parkservisem Šumava 21 a Národním parkem Šumava poslalo sdružení 1. dubna nově jmenovanému řediteli šumavského parku Ing. Františku Krejčímu.

„Budou hospodářsky prováděny a zaváděny aktivity, které zviditelní NPŠ, pomohou chránit Šumavu a její bohatství,“ přiblížil záměry Parkservisu Šumava 21 jednatel sdružení Jiří Štich. Smlouva by měla být uzavřena na 30 let a vzhledem k tomu, že aktivity jsou plánovány dlouhodobě s vysokou finanční návratností, bude nevypověditelná. Parkservis Šumava 21 uzavřením této smlouvy získá od národního parku Šumava veškerá práva a činnost v provozních službách, tedy např. provozování informačních služeb, sportovních center, půjčoven či zastaváren, veškerou obchodní a investorskou činnost, zadávání a koordinaci stavební činnosti nebo péči o lesy.

„Zajistíme a využijeme bohatství Šumavy, zpětně pak zajistíme údržbu, ochranu a budování v NPŠ po dobu platnosti této smlouvy,“ doplnil Štich. Sdružení předpokládá, že smlouva by po nezbytných oboustranných jednáních mohla být uzavřena ještě před začátkem letošní letní turistické sezony.

 
Vzor smlouvy